Het verhaal van mijn CitroŽn CX 22TRS bj 1987

De "jongste" klassieke citroŽn

De auto is in 1991 door de vorige eigenaar jong gebruikt aangeschaft. De man was toen reeds lang gepensioneerd en het gebruik van de auto beperkte zich tot ritjes in de buurt van zijn woonplaats. De auto werd altijd in de garage gestald en kwam daar 's-winters of bij slecht weer slechts bij uitzondering uit.Hij was zeer gesteld op zijn auto en was er zuinig op, alle onderhoud werd stipt volgens het boekje uitgevoerd door de citroŽn dealer. Afgezien van enkele roest -, parkeerschade's en een scheur in de voorruit was de auto zeker gezien zijn leeftijd in uitstekende conditie. De oude heer was vast van plan om nog vele jaren met de auto te rijden. Begin 1998 is er door de citroŽn dealer nog een nieuwe koppeling gemonteerd. Omstreeks augustus / september 1998 is de oude heer om medische redenen de rijbevoegdheid ontzegd. Dit was voor hem reden om de auto te koop aan te bieden. Ik kende de auto al jaren en was binnen een week de nieuwe eigenaar.

Ik heb de auto gekocht in oktober 1998 en vervolgens opgeslagen. Begin augustus 1999 is begonnen met een zeer grondige reconditionering van de auto. De wagen is ontdaan van de bumpers, koplampen, grille, strips, deurbekledingen e.d. Alle roestplekjes zijn behandeld en verwijderd. Een nieuwe voorruit laten monteren. Schade aan RA spatboord, RA deur en R spiegel is hersteld en gespoten. Het schuifdak is vervangen en eveneens gespoten. Diverse onderdelen t.b.v. een nog uit te voeren grote beurt aangeschaft waar onder een complete uitlaat. Ter volmaking van het geheel originele lichtmetalen velgen aangeschaft. Status op dat moment een eerlijke, keiharde en technisch perfecte in haast nieuwstaat verkerende auto.

Op 14 augustus j.l. bracht ik de auto bij V.O.F. Zweeds ML en reconditioneringsstation Uden Groenendaal 5 te Uden bekend onder de naam Anti-roest center Uden voor een volledige ML anti roest behandeling van bodem en holle delen. Tevens zou men de lak van de auto polijsten zodat de wagen ook optisch weer geheel in perfecte staat zou zijn. Echter aan deze activiteiten is nooit toegekomen doordat men de auto door zeer ondeskundig handelen van de in gebruik zijnde, zwaar verouderde, eenkoloms hefbrug heeft laten vallen Het is duidelijk dat de taxatie van de auto welke nog in de planning stond zodra alle werkzaamheden zouden zijn uitgevoerd ook niet meer nodig is. Door dit voorval is er van deze waardevolle "als nieuwe" klassieke CX welke nog vele jaren het onvolprezen rijgenot zou gaan geven niet veel meer over dan een zwaar beschadigde "oude" auto. Ook al is reparatie technisch mogelijk, het is een schade auto geworden met alle levensduur beperkende gevolgen van dien.

Van enige bereidheid om persoonlijk de verantwoording voor dit incident te dragen en te tonen de veroorzaakte directe en indirecte schade op een correcte en fatsoenlijke manier te vergoeden en af te handelen hebben Frans Jansen en zijn zoon Sjoerd vooralsnog geen blijk gegeven. De heren zijn voorlopig niet verder gekomen dan het inschakelen van hun bedrijfs risico aanspraakelijkheids verzekering . Van enig excuus of medeleven in welke vorm dan ook is geen sprake. Ben je mooi klaar mee!

 

Vervolg: De verzekeringen